Vukovarsko-srijemska županija sudjelovala u Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

  • Slika /slike svibanja/brisel naslo.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od 07. do 09. listopada 2019. održan je Europski tjedan regija i gradova u Bruxellesu, a tijekom kojega se u Zajedničkom uredu u Bruxellesu okupilo izaslanstvo svih 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija okupljenih u okviru Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Riječ je o Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Šesteročlano izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvodio je zamjenik župana Damir Barna. Dio izaslanstva bili su predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije: ravnatelj Ilija Cota, voditeljica odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vedrana Džoić, viša savjetnica  Marija Božić, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te viši savjetnik – specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak u Uredu župana Vukovarsko-srijemske županije.

U ponedjeljak, 7. listopada u Zajedničkom uredu održan je sastanak voditelja izaslanstava svih pet slavonsko-baranjsko-srijemskih županija koji je imao za cilj  koordiniranje zajedničkih aktivnosti tijekom Europskog tjedna regija i gradova. Sastanku je nazočio i voditelj Zajedničkog ureda Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije.

Uz zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Damira Barnu na sastanku su bili nazočni brodsko-posavski Danijel Marušić, požeško-slavonski Alojzije Tomašević, virovitičko-podravski Igor Andrović te predsjednik Skupštine osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Nakon svečanog otvaranja Europskog tjedna regija i gradova u popodnevnim satima, predstavnici svih 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija održali su zajednički sastanak sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te su iznijeli svoja očekivanja kako od Zajedničkog ureda, tako i od njih kao zastupnika u cilju ostvarivanja zajedničkih strateških ciljeva. Zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler, Ruža Tomašić, Željana Zovko, Valter Flego i Predrag Matić dali su punu potporu inicijativi 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija da se udruže oko ideje otvaranja Zajedničkog ureda u Bruxellesu.

Također su ponudili svoju podršku u provedbi zajedničkih strateških projekata slavonsko-baranjsko-srijemskih županija te u okviru Odbora unutar kojih djeluju. U idućoj financijskoj perspektivi najavljuju se nepovoljniji uvjeti sufinanciranja koji idu na štetu jedinica lokalne uprave i samouprave, te je zatraženo od naših zastupnika da ulože dodatni napor da se stopa sufinanciranja za njih ne udvostruči, sa 15 na 30% jer bi u tom slučaju mnogi projekti bili dovedeni u pitanje.

Drugog dana EU tjedna regija i gradova u Zajedničkom uredu predstavnicima svih 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija predstavljena je Zračna luka Osijek te plan razvoja ZL Osijek u cilju razvoja gospodarstva s naglaskom na razvoj turizma. Vukovarsko-srijemska županija predvođena zamjenikom župana Damirom Barnom iskazala je potporu smjeru razvoja ZL Osijek te je zainteresirana za projekt revitalizacije i razvoja ZL kao strateškog projekta svih 5 slavonsko-baranjsko-srijemskih županija.

Uslijedio je sastanak u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. U ime Predstavništva izaslanstva svih 5slavonsko-baranjsko-srijemskih  županija pozdravio je Ivan Zeko-Pivač, Ministar-savjetnik za Kohezijsku politiku, međuregionalnu strategiju i najudaljenije regije. Ispred Predstavništva s aktualnostima u pojedinim područjima od interesa upoznali su ih Hrvoje Butigan, savjetnik za Kohezijsku politiku, Jakša Petrić, Prvi tajnik za Poljoprivredu i ruralni razvoj, Kristijan Ležaić, ataše za Intermodalna pitanja i prometne mreže (TEN-T) te Marko Vidakušić, Savjetnik ministra za zapošljavanje i socijalnu politiku.

Tom prigodom u ime Vukovarsko-srijemske županije obratili su se zamjenik župana Vukovarsko- srijemske županije Damir Barna i ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota. Istaknuli projekte od strateškog značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju kao i potrebu za stalnu razmjenu informacija sa Stalnim predstavništvom, osobito u fazi planiranja i definiranja iduće financijske perspektive.

Europski tjedan regija i gradova je četverodnevna manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu, tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. To je također ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politika EU-a.

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija te vrste. Početkom listopada oko 6000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe i šire, tradicionalno se okuplja u Bruxellesu na programu koji sadrži oko 100 radnih sastanaka, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju, a čija je tema razvoja regija i gradova. Program se svake godine prilagođava specifičnim pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.


Pisane vijesti